• 2018

Finsk kultursamarbeid

259x200 finno

Finsk - Norsk Kultursamarbeid

Republikken Finland ferier sitt 100-årsjubiluem fra 06.12.2016 til 06.12.2017. Dette markeres på en storstil måte i Finland og - om enn  i noe mindre målestopp - i de øvrige nordiske landene. 
 

Finland - 100 års selvstendighet!

 

I 2017 markerer Finland 100 år som selvstendig republikk, slik Norge i 2005 markerte 100 år som uavhengig monarki.

For finnene er dette vår generasjons viktigste jubileum, og slagordet for feiringen er TILSAMMANS, et slagord som peker direkte mot viktige verdier i dagens finske samfunn som likestilling og demokrati.

 

Vinterfestspill i Bergstaden er både stolt og glad over å være del av det storslåtte kulturprogrammet som er lagt opp i anledning jubileet, og over at årets festspillprogram er utviklet TILSAMMANS med Finsk-norsk kulturinstitutt (finno.no)

Vi minnes med glede store finske kunstner som tidligere har gjestet vinterfestspillene som  Stina Ekblad (skuespiller), Ralph Gotoni (pianist), Janne Söderblom (fiolinist) og Pekka Kusisto (fiolinist).

I 2017 ser vi fram til å høre munnspillkvaretten Sväng ´i fri dressur´ med alt fra Sibelius til finsk tango. Vi møter også baryton Kristian Lindroos, lytte´stasjonsmester´ Patrick Kosk og komponist Einojuhani Rautavaara.

Til tross for mange ulikheter er Finland kanskje det nordiske landet det er enklest for Norge å sammenligne seg med. Landene er tilnærmet like store i areal, de er tilnærmet like store i folketall, de har begge vært lydriker under andre herskere i flere hundre år. Både i Finland og Norge har språkstrid vært et viktig element i nasjonsbyggingen. Fram til 1800-tallet hadde svensk omtrent samme posisjon i Finland som det dansk hadde i Norge, med den forskjell at i Finland brukte kirken finsk som hovedspråk i de fleste sogn.

Da Norge våknet etter 400-årsnatten, skapte vi et nytt skriftspråk bygd på dialektene våre. Finland kunne videreføre det språket borgerskapet, bøndene og kirken hadde holdt i hevd i 700 år under andres herredømme. Det er verd å merke seg at begge nasjoner, både Finland og Norge, valgte å bli ´tospråklige´ i sin selvstendighet;  Norge med riksmål og nynorsk, Finland med finsk og svensk.

Gode naboer er av uvurderlig betydning, og takket være Finland har Norge blitt kjent med både Mumitrollet og lille My, Edith Södergrans dype menneskeforståelse, Alvar Aaltos storslåtte arkitektur, Marimekkos friske og funksjonelle design, Iittalas vakre vaser - for ikke å forglemme orkesterledere som Esa-Pekka Salonen og Jukka-Pekka Saraste,

At noe er nevnt betyr slett ikke at det øvrige er glemt :-).

Vi gratulerer Finland med selvstendighets-jubileet og ønsker våre gjester fra landet med ´de tusen sjøer´ hjertelig velkommen til ´den femte årstid´ i ´bergstaden med de hundre løer´.

 

Munnspillkvartetten Sväng
Vokalisten Kristian Lindroos
Lydkunstner Patrick Kosk

SvangKarjalaPromoImage 650